De Ziua Națională, peste 9,4 milioane de români s-au prezentat la urne pentru a decide viitoarea structură a Parlamentului României. Alegerile parlamentare din 2024 au scos la iveală preferințele politice diverse ale alegătorilor, iar hărțile de mai jos ilustrează atât numărul efectiv de voturi, cât și procentele obținute de fiecare partid pentru Camera Deputaților.
Din cele 3.186 de localități ale României, în 544 (17%) partidul câștigător a obținut majoritatea absolută, depășind pragul de 50% din voturi. În celelalte, votul a fost fragmentat, cu rezultate strânse în multe cazuri.
PSD
Partidul Social Democrat s-a clasat pe locul 1 în 1567 din localitățile României. Adică în aproape jumătate din cele 3186 de localități. Din cele 1567 de localități câștigate, 64 sunt municipii.
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor s-a clasat pe primul loc în preferințele alegătorilor în 19% dintre localitățile României, adică în 611, dintre care 12 sunt municipii. Totuși, într-o singură localitate, Grebenișu de Câmpie, județul Mureș, a reușit să obțină peste 50% din voturi.
PNL
Partidul Național Liberal s-a clasat pe primul loc în 665 dintre localitățile României (20%). 9 dintre acestea sunt municipii.
USR
Uniunea Salvați România s-a clasat pe primul loc în 40 dintre localitățile României. 4 sunt municipii – Sibiu, Brașov, Timișoara și Baia Mare, cărora li se adaugă 5 din cele 6 sectoare ale capitalei, alături de marile orașe.
S.O.S.
Partidul S.O.S. România a ocupat primul loc într-o singură localitate, Tichilești, județul Brăila, cu un scor de 20,86% din voturi.
POT
Formațiunea POT nu a reușit să se claseze pe primul loc în nicio localitate din România la aceste alegeri.